Sağlıkļı tartışabiliyor muyuz?

Yaşam 18.09.2024 - 16:30, Güncelleme: 19.09.2024 - 13:48 6552+ kez okundu.
Pencereyi Kapat
 

Sağlıkļı tartışabiliyor muyuz?

Aile Danışmanı Sevda Şener;Maalesef toplumumuzda karşıt düşünceyi karşındakine aktarma ve savunma durumu pek de masum yapılmıyor, insanların birbirini kırmasına sebebiyet veriyor.
Tartışma bireyler arası karşıt düşünceleri birbirlerine aktarma ve savunma eylemi olarak  tanımlanabilir.  Maalesef toplumumuzda karşıt düşünceyi karşındakine aktarma ve savunma  durumu pek de masum yapılmıyor, insanların birbirini kırmasına sebebiyet veriyor.  Özellikle  de çiftler arasında, tabiri caiz ise ‘kırıp geçirme’, durumu oldukça yaygın.  Bu sebeple toplum  olarak tartışmaları gözümüzde büyütür, korkunç olarak görür ve tartışmalardan kaçma eğilimi  gerçekleştiririz.  Her ne kadar tartışmalardan kaçınsak ve yaşamak istemesek de aslında  tartışmalar sandığımız kadar korkunç bir olgu değildir.  Tartışma çözümler, ve korur. Karşıt  düşüncelerimizi savunduğumuz konuyu çözümlememize yardımcı olur.  Karşıt düşüncemiz  sebebi ile karşımızdakine karşı olumsuz düşünce beslemekten korur.  Ancak tartışma boyutunu  iyi ayarlamak gerekir.  Öncelikle neden tartıştığımızı bilmeliyiz.  Tartışma konumuz bardak ise  perdeyle ilgili konuşmamalı ve bardağa odaklanmalıyız.  Tartışma sırasında şimdi ve burada  kalmalıyız. Tartışmalarımıza eski yaşanmışlıkları ve muhtemel gelecek ihtimallerini dahil  etmemeliyiz.  Amacımız sorun çözümlemek olmalı. Unutmayın, bir maç sırasında tribünden  sahaya yabancı cisim fırlatıp ortalığı yangın yerine çeviren de bir taraftar, sadece tezahürat  ederek maç seyreden de bir taraftar.  İkisinin de amacı tuttuğu takımı desteklemek ancak fevri  hareketlerle desteklemek isteyen taraftar maça sadece zarar verirken, amacının dışına  çıkmayan taraftar maçı destekleyebilir.  Tartışmalarımızda amacımızın dışına çıkmamaya özen  göstermeliyiz.      Şimdi sizden son yaşadığınız tartışmayız gözden geçirmenizi istiyorum.  Sağlıklı tartışabilmiş misiniz??
Aile Danışmanı Sevda Şener;Maalesef toplumumuzda karşıt düşünceyi karşındakine aktarma ve savunma durumu pek de masum yapılmıyor, insanların birbirini kırmasına sebebiyet veriyor.

Tartışma bireyler arası karşıt düşünceleri birbirlerine aktarma ve savunma eylemi olarak  tanımlanabilir. 

Maalesef toplumumuzda karşıt düşünceyi karşındakine aktarma ve savunma  durumu pek de masum yapılmıyor, insanların birbirini kırmasına sebebiyet veriyor. 

Özellikle  de çiftler arasında, tabiri caiz ise ‘kırıp geçirme’, durumu oldukça yaygın.

 Bu sebeple toplum  olarak tartışmaları gözümüzde büyütür, korkunç olarak görür ve tartışmalardan kaçma eğilimi  gerçekleştiririz.

 Her ne kadar tartışmalardan kaçınsak ve yaşamak istemesek de aslında 
tartışmalar sandığımız kadar korkunç bir olgu değildir.

 Tartışma çözümler, ve korur. Karşıt 
düşüncelerimizi savunduğumuz konuyu çözümlememize yardımcı olur.

 Karşıt düşüncemiz  sebebi ile karşımızdakine karşı olumsuz düşünce beslemekten korur.

 Ancak tartışma boyutunu 
iyi ayarlamak gerekir. 

Öncelikle neden tartıştığımızı bilmeliyiz. 

Tartışma konumuz bardak ise  perdeyle ilgili konuşmamalı ve bardağa odaklanmalıyız. 

Tartışma sırasında şimdi ve burada 
kalmalıyız. Tartışmalarımıza eski yaşanmışlıkları ve muhtemel gelecek ihtimallerini dahil  etmemeliyiz.

 Amacımız sorun çözümlemek olmalı. Unutmayın, bir maç sırasında tribünden 
sahaya yabancı cisim fırlatıp ortalığı yangın yerine çeviren de bir taraftar, sadece tezahürat  ederek maç seyreden de bir taraftar.

 İkisinin de amacı tuttuğu takımı desteklemek ancak fevri  hareketlerle desteklemek isteyen taraftar maça sadece zarar verirken, amacının dışına  çıkmayan taraftar maçı destekleyebilir.

 Tartışmalarımızda amacımızın dışına çıkmamaya özen  göstermeliyiz.  

   Şimdi sizden son yaşadığınız tartışmayız gözden geçirmenizi istiyorum. 

Sağlıklı tartışabilmiş misiniz??

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Kıraç
(18.09.2024 16:43 - #249)
Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler hocam
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.