Narsizm çağında olmamıza yol açan en önemli sebebimiz bu neslin ebeveyn yaklaşımlarıdır.
Çocuğa yararlı olmayan hatta zararlı olan her türlü isteği kendi kaygılarımız sebebiyle çocuğa hemen vermek istiyoruz. Çocuğun yerine her türlü problemi çözmeye çalışıyoruz.
Onun yerine konuşuyor ve kararlar alıyoruz. Çok az kural koyuyoruz ya da koyduğumuz kuralların karşısında çocuk bir sonuç görmüyor.
Hal böyle olunca evindeki toz pembe dünyadan çıkan ve sosyalleşen çocuk tüm insanların da onlara ebeveynleri gibi yaklaşıp sınırları aştıklarında ses çıkarmamalarını, problemleri bir sorun gibi görmeyerek veya çözmeyi başaramayarak daha olumsuz şekilde işin içinden çıkmaya çalışarak çevresindeki kişilere belki de ruhsal anlamda zarar vererek var oluyorlar.
Bu da sonuç olarak insanların bir zaman sonra bu kişilerden uzaklaşmasına ve kişinin yalnız kalmasına sebep oluyor.
Narsisizm ve Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?
Narsisizm; aşırı özgüvenli olma, manipüle etme yeteneğine sahip, herkesten ayrıcalıklı hissetme, insanlara karşı kibirli bir tutumla yaklaşma, bencil davranışlar gösterme, eleştiriye kapalı olma, etrafındakileri küçük görme, kendini üstün görme, başkalarını kendi çıkarları için kullanma, özel ilgi ve muamele bekleme, empati yoksunluğu, kendini aşırı beğenme ve övme, umursamazlık, mükemmeliyetçilik ve kıskançlık gibi belirtileri olan psikolojik bir rahatsızlıktır.
Narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireylerin, yetersizlik ve değersizliklerini gizlemek için aşırı özgüvenli davranışlar göstermesi muhtemeldir.
Narsisizm, bir kişilik bozukluğu türüdür. Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişiler kendisine çok güvenme ve aşık olma, sürekli kendilerini ilgi odağı yapacak durumların içinde olma veya olamadığı zamanlarda da bu durumu yaratma gibi davranışlarla kendini gösterir.
Aynı zamanda diğer kişiler tarafından sürekli övgü almayı ve hayranlık duyulmasını ister. Her ortamda ve durumda en önemli kişi olmayı hak ettiklerini düşündükleri için aile, iş ve sosyal ilişkilerinde güçlükler yaşamaktadırlar.
Narsizm Çağında Aileler
Narsisistik kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasında ilk 6 yıl çok önemli.
Bu yaşlarda çocuğun ailedeki kişiler ve özellikle anneyle kurduğu ilişki bu kişilik bozukluğunun ortaya çıkışına neden olabilmektedir. Narsizm çağında ailelerin çocuklara yönelik davranışları;
Benim çocuğum her konuda en iyidir şeklinde bir inançla yaklaşılır ve çocuğunda kendisini öyle görmesini sağlar.
Çocuğa ayrıcalıklı davranılır ve diğer insanlardan daha üst hakları olduğuna yönelik davranışlar gösterilir.
Çocuğa yetiştirilirken sınır ve kural konulmaması ve çocuk kurallara uymayıp sınırları aştığında yaptırımların veya davranışların farklılık göstermesi
Çocuğun tüm isteklerinin faydalı olup olmamasına bakılmaksızın yerine getirilmesi ve şımarık çocuğun desteklenmesi
Çocuğun karşılaştığı her problem durumunu ebeveynlerinin onun yerine hemen çözmesi
Çocuğun değer görmesinin şartlara ve ortama göre değişiklik göstermesi
Çocuğun mükemmel olmasını isterler ve kendilerine yetmeyen durumları kusurlu ve hatalı olacağını çocuğa da öğretirler.
Çocuğun sevilip değer görmesinin herhangi bir konuda başarı göstermesine bağlı olarak karşılanacağının gösterilmesi
Empatiden yoksun ebeveynlerin empatiyi çocuğa da öğretememesi
Çocuğu en ufak hatasında acımasız bir şekilde yargılamak
Ebeveynlerin tutarsız yaklaşımları, biri çocuğu sürekli eleştirirken diğerinin çocuğun yaptığı her şeyi mükemmel görmesi.
Ailelerin şunu unutmaması gerekir. Hepimiz için tüm çocuklar değerli. Onlara ev içerisinde yaşattığınız dünya onları topluma hazırlayan bir dünya olmalıdır. Problemlerini kendilerinin çözmesine fırsat veren, kuralları olan, kurallara uymadığı zaman nasıl toplumda bir sonuçla karşılaşıyorsa evinde de davranışlarının bir sonucu olduğunu görmeli, diğer kişilerin de onun kadar değerli ve önemli olduğunu öğrenmeleri için örnek olmakta fayda var.
Unutmayınız ki; sağlıklı bireyler yetiştirirsek sağlıklı ve mutlu bir toplum olabiliriz.