Dyt. Sümeyye Soybakıcı
Köşe Yazarı
Dyt. Sümeyye Soybakıcı
 

YAĞLAR KASA DÖNÜŞÜR MÜ?

    Kilo verme sürecinde sıklıkla karşılaştığım sorulardan biri yağların kasa dönüşüp dönüşmediği konusudur.  Evet kilo verirken hızlı ve düşük kalorili diyet uygularsak kas kaybına uğrarız. Vücudumuzun yağları kasa dönüştürmek gibi bir yeteneği yok.  Yağ ve kas dokuları birbirinden tamamen farklı hücresel yapıya sahiptir.  Büyüme çağındaki çocuklarda yağ hücreleri sayısı ve hacmi artarken, erişkinlik döneminde yağ hücrelerinin sayısı artık sabittir.  Kilo değişimiyle yağ hücrelerinin hacmi artıp azalır. Beslenmemize dikkat ettiğimizde ve egzersiz yaptığımızda kas hücrelerimizin hacmi artar.        Yağlar kasa dönüşmüyorsa ne oluyor diyebilirsiniz. Vücuttaki yağ hücreleri parçalanarak mitokondriye gönderilir.  Böylece solunum yoluyla aldığımız oksijeni kullanarak yağların yakıldığını düşünebiliriz.  Yakım sonucu, karbondioksit ve su açığa çıkar. Açığa çıkan bu enerjiyi vücudumuz kullanır.  Geriye kalan su ve karbondioksit ise uzaklaştırılır.  Yakılan yağların yüzde seksen dördünü karbondioksit oluşturuyor peki bunu da solunum yoluyla havaya verdiğimizi biliyor muydunuz?  Kalan yüzde on dörtlük kısım ise sudur. Suyu da idrar ve terleme yoluyla vücuttan atıyoruz.
Ekleme Tarihi: 11 Aralık 2024 - Çarşamba
Dyt. Sümeyye Soybakıcı

YAĞLAR KASA DÖNÜŞÜR MÜ?


    Kilo verme sürecinde sıklıkla karşılaştığım sorulardan biri yağların kasa dönüşüp dönüşmediği konusudur. 

Evet kilo verirken hızlı ve düşük kalorili diyet uygularsak kas kaybına uğrarız. Vücudumuzun yağları kasa dönüştürmek gibi bir yeteneği yok. 

Yağ ve kas dokuları birbirinden tamamen farklı hücresel yapıya sahiptir. 

Büyüme çağındaki çocuklarda yağ hücreleri sayısı ve hacmi artarken, erişkinlik döneminde yağ hücrelerinin sayısı artık sabittir.

 Kilo değişimiyle yağ hücrelerinin hacmi artıp azalır. Beslenmemize dikkat ettiğimizde ve egzersiz yaptığımızda kas hücrelerimizin hacmi artar.  

     Yağlar kasa dönüşmüyorsa ne oluyor diyebilirsiniz. Vücuttaki yağ hücreleri parçalanarak mitokondriye gönderilir. 

Böylece solunum yoluyla aldığımız oksijeni kullanarak yağların yakıldığını düşünebiliriz. 

Yakım sonucu, karbondioksit ve su açığa çıkar. Açığa çıkan bu enerjiyi vücudumuz kullanır. 

Geriye kalan su ve karbondioksit ise uzaklaştırılır. 

Yakılan yağların yüzde seksen dördünü karbondioksit oluşturuyor peki bunu da solunum yoluyla havaya verdiğimizi biliyor muydunuz? 

Kalan yüzde on dörtlük kısım ise sudur. Suyu da idrar ve terleme yoluyla vücuttan atıyoruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.