Öğr.Dyt Zeynep Kızılelmas
Köşe Yazarı
Öğr.Dyt Zeynep Kızılelmas
 

Gençlerde Çok Görülen Beden Dismorfik Bozukluğu ve Beslenme İlişkisi

     Merhaba, bu yazımda beden dismorfik bozukluğunun gençleri nasıl etkileyeceğinden bahsedeceğim.      Özellikle ergenlik zamanında ortaya çıkan beden dismorfik bozukluğu, gençlerde de görülebiliyor. İlk önce konumuza beden dismorfik bozukluğunun tanımıyla başlayalım.       Beden dismorfik bozukluğu, kişinin herhangi bir yerinden takıntılı ve kaygılı bir şekilde rahatsızlık duymasıdır. Bu kişiler genellikle fiziksel görünümlerinin çirkin, kusurlu veya toplumsal kabul görmeyecek durumda olduğuna inanır. Örneğin kişi ideal kilosundadır  fakat kendini olduğundan daha fazla kilolu, geniş görebilir. Yüzünün herhangi bir kısmına da takıntı gelişebilir. Vücut şekillerini değiştiremedikleri için kısıtlayıcı diyet yapabilirler. Bu diyetleri, vücudu mükemmel hale getirmek için yaparlar. Bozukluk, bireyin günlük yaşamını, sosyal ilişkilerini ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir. Belirtileri: Aynada sık sık kendini kontrol etme veya görünüşünü gizlemeye çalışma Sosyal ortamlardan kaçınma Sürekli estetik operasyon düşünme veya bu tür operasyonlara başvurma Tekrarlayan davranışlar (örneğin, cilt yolma, saç çekme) Aşırı makyaj yapma veya belirli kıyafetlerle "kusurları" gizlemeye çalışma Risk faktörleri:  -Ailede benzer bozukluk öyküsü -Mükemmeliyetçilik eğilimleri -Toplumsal ve kültürel güzellik standartlarının etkisi -Travma, zorbalık veya dış görünüşle ilgili olumsuz deneyimler       Beden dismorfik bozukluğu ve yeme bozuklukları arasında da bir ilişki vardır. Bu kişiler vücutlarına takıntılı olduğuklarından, aşırı kilo kaybı için fazla egzersiz yapabilirler. Kısıtlayıcı diyetler sonucu yeme bozuklukları da gelişebilir( bulimiya nervoza, anoreksiya nervoza, ortoreksiya nervoza)         Bu kişiler, genelde mükemmelliyetçi insanlardır ve kendilerini yetersiz hissederler. Bu durumlar kişinin duygusal durumunu da etkileyebilir. Depresyon ve anksiyete ile de ilişkilidir.        İlerleyen durumlarda tedavi olarak Bilişsel Davranışçı Terapi önerilir. Ayrıca psikolog, psikiyati ve diyetisyen işbirliği içinde çalışmalıdır.  Tedavi sonucunda kişinin hem beden dismorfik bozukluğuyla hem de beslenme sorunlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olabilir.           
Ekleme Tarihi: 14 Ocak 2025 - Salı
Öğr.Dyt Zeynep Kızılelmas

Gençlerde Çok Görülen Beden Dismorfik Bozukluğu ve Beslenme İlişkisi

     Merhaba, bu yazımda beden dismorfik bozukluğunun gençleri nasıl etkileyeceğinden bahsedeceğim. 
    Özellikle ergenlik zamanında ortaya çıkan beden dismorfik bozukluğu, gençlerde de görülebiliyor. İlk önce konumuza beden dismorfik bozukluğunun tanımıyla başlayalım.
      Beden dismorfik bozukluğu, kişinin herhangi bir yerinden takıntılı ve kaygılı bir şekilde rahatsızlık duymasıdır. Bu kişiler genellikle fiziksel görünümlerinin çirkin, kusurlu veya toplumsal kabul görmeyecek durumda olduğuna inanır. Örneğin kişi ideal kilosundadır  fakat kendini olduğundan daha fazla kilolu, geniş görebilir. Yüzünün herhangi bir kısmına da takıntı gelişebilir. Vücut şekillerini değiştiremedikleri için kısıtlayıcı diyet yapabilirler. Bu diyetleri, vücudu mükemmel hale getirmek için yaparlar.
Bozukluk, bireyin günlük yaşamını, sosyal ilişkilerini ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir.

Belirtileri:
Aynada sık sık kendini kontrol etme veya görünüşünü gizlemeye çalışma
Sosyal ortamlardan kaçınma
Sürekli estetik operasyon düşünme veya bu tür operasyonlara başvurma
Tekrarlayan davranışlar (örneğin, cilt yolma, saç çekme)
Aşırı makyaj yapma veya belirli kıyafetlerle "kusurları" gizlemeye çalışma

Risk faktörleri: 
-Ailede benzer bozukluk öyküsü
-Mükemmeliyetçilik eğilimleri
-Toplumsal ve kültürel güzellik standartlarının etkisi
-Travma, zorbalık veya dış görünüşle ilgili olumsuz deneyimler

      Beden dismorfik bozukluğu ve yeme bozuklukları arasında da bir ilişki vardır. Bu kişiler vücutlarına takıntılı olduğuklarından, aşırı kilo kaybı için fazla egzersiz yapabilirler. Kısıtlayıcı diyetler sonucu yeme bozuklukları da gelişebilir( bulimiya nervoza, anoreksiya nervoza, ortoreksiya nervoza) 
       Bu kişiler, genelde mükemmelliyetçi insanlardır ve kendilerini yetersiz hissederler. Bu durumlar kişinin duygusal durumunu da etkileyebilir. Depresyon ve anksiyete ile de ilişkilidir. 
      İlerleyen durumlarda tedavi olarak Bilişsel Davranışçı Terapi önerilir. Ayrıca psikolog, psikiyati ve diyetisyen işbirliği içinde çalışmalıdır.  Tedavi sonucunda kişinin hem beden dismorfik bozukluğuyla hem de beslenme sorunlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olabilir. 
         

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.