DYT. BEYZA NUR İLİK
Köşe Yazarı
DYT. BEYZA NUR İLİK
 

Ergenlik döneminde beslenme

  Ergenlik döneminde beslenme nasıl oluyor ? Kız çocuklarda 10-12, erkek çocuklarda ise 11-14 yaşlarında başlayıp, 18 yaşına kadar devam eden ergenlik döneminde beslenme alışkanlıkları da belirleniyor. Ergenlikte, çocukluktan çıkmakla birlikte daha çok arkadaş ortamlarında tüketilen besinler tercih edilmeye başlanıyor. Büyüme de hızlanırken enerji ihtiyacı artıyor. Ancak bu ihtiyaç ve yanlış beslenme ile birlikte aşırı kilo alınabiliyor. Fazla kilo, kız çocuklarda erken ergenliğe, erkek çocuklarda ise tam tersi geç ergenliğe neden olabiliyor. Çocukluk çağında kilolar göz ardı edildiğinde fiziksel aktivite de zayıfsa, ergenlikte artan yağ hücre sayısıyla birlikte obezite sorunu ortaya çıkabiliyor.  Ergenlik döneminde kız ve erkek çocuklarda vitamin ve mineral ihtiyacı açısından farklılıklar gözleniyor. Kızlarda adet döneminin başlamasıyla birlikte demir gereksinimi de önem kazanıyor. Bu nedenle demirden zengin besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Yine her iki cinsiyet için de kalsiyum ihtiyacının karşılanması için süt ve süt ürünlerinin beslenme düzeninde yer alması da önem taşıyor. Bunun için, günde en az iki su bardağı süt ya da yoğurt veya peynir tüketilmelidir. Sınav dönemi için beslenme tüyoları Sınav dönemlerinde beslenme alışkanlıkları daha da önem kazanıyor. Bu dönemde mutlaka kahvaltı yapılmalı, öğün atlanmamalı, ara öğünlerde hızlı enerji vermesi için kuru meyveler, kuru yemişler tercih edilmeli.  Ayrıca cevizin etkisi beynin çalışması için büyük rol taşıyor. BESLENME ALIŞKANLIKLARINI DEĞERLENDİRME = Okulda yemek seçenekleri (Okul menüsü örneği) = Ev dışında yeme sıklığı = Porsiyon büyüklükleri = Günlük tüketilen meyve ve sebze miktarı = Kahvaltı sıklığı ve kalitesi = Hızlı hazır besin tüketimi = Abur-cubur tüketimi = Besin seçiciliği Çocuklarda obeziteye karşı koruyucu mesaj! “5 2 1 0 MESAJI” =  Günde en az 5 porsiyon sebze/ meyve tüketilmeli = Günde 2 saatten fazla TV izlenmemeli veya bilgisayar kullanılmamalı = Günde 1 saat fiziksel aktivite yapılmalı veya aktif oyunlar oynanmalı = Şekerli içecekler tüketilmemeli (0)
Ekleme Tarihi: 10 Eylül 2024 - Salı
DYT. BEYZA NUR İLİK

Ergenlik döneminde beslenme

 


Ergenlik döneminde beslenme nasıl oluyor ?

Kız çocuklarda 10-12, erkek çocuklarda ise 11-14 yaşlarında başlayıp, 18 yaşına kadar devam eden ergenlik döneminde beslenme alışkanlıkları da belirleniyor.

Ergenlikte, çocukluktan çıkmakla birlikte daha çok arkadaş ortamlarında tüketilen besinler tercih edilmeye başlanıyor.

Büyüme de hızlanırken enerji ihtiyacı artıyor. Ancak bu ihtiyaç ve yanlış beslenme ile birlikte aşırı kilo alınabiliyor.

Fazla kilo, kız çocuklarda erken ergenliğe, erkek çocuklarda ise tam tersi geç ergenliğe neden olabiliyor.

Çocukluk çağında kilolar göz ardı edildiğinde fiziksel aktivite de zayıfsa, ergenlikte artan yağ hücre sayısıyla birlikte obezite sorunu ortaya çıkabiliyor. 

Ergenlik döneminde kız ve erkek çocuklarda vitamin ve mineral ihtiyacı açısından farklılıklar gözleniyor.

Kızlarda adet döneminin başlamasıyla birlikte demir gereksinimi de önem kazanıyor. Bu nedenle demirden zengin besinlerin tüketilmesi gerekiyor.

Yine her iki cinsiyet için de kalsiyum ihtiyacının karşılanması için süt ve süt ürünlerinin beslenme düzeninde yer alması da önem taşıyor.

Bunun için, günde en az iki su bardağı süt ya da yoğurt veya peynir tüketilmelidir.

Sınav dönemi için beslenme tüyoları

Sınav dönemlerinde beslenme alışkanlıkları daha da önem kazanıyor. Bu dönemde mutlaka kahvaltı yapılmalı, öğün atlanmamalı, ara öğünlerde hızlı enerji vermesi için kuru meyveler, kuru yemişler tercih edilmeli.

 Ayrıca cevizin etkisi beynin çalışması için büyük rol taşıyor.

BESLENME ALIŞKANLIKLARINI DEĞERLENDİRME

= Okulda yemek seçenekleri (Okul menüsü örneği)

= Ev dışında yeme sıklığı

= Porsiyon büyüklükleri

= Günlük tüketilen meyve ve sebze miktarı

= Kahvaltı sıklığı ve kalitesi

= Hızlı hazır besin tüketimi

= Abur-cubur tüketimi

= Besin seçiciliği

Çocuklarda obeziteye karşı koruyucu mesaj!

“5 MESAJI”

=  Günde en az porsiyon sebze/ meyve tüketilmeli

= Günde saatten fazla TV izlenmemeli veya

bilgisayar kullanılmamalı

= Günde saat fiziksel aktivite yapılmalı veya aktif

oyunlar oynanmalı

= Şekerli içecekler tüketilmemeli (0)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Abdullah
(10.09.2024 21:05 - #439)
Yararlı bilgileriniz için teşekkürler.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.