Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınlarda giderek artan bir şekilde görülen bir endokrin bozukluktur.
PKOS’ta önemli semptomlardan biri androjen seviyelerinin yükselmesidir. Yüksek androjen seviyeleri ile birlikte insülin direnci veya hiperinsülinemi görülebilir.
Bunun sonucunda kardiyak-metabolik bozukluklar ve kalp rahatsızlıkları riskinin artması söz konusu olabilir.
PKOS’u etkileyen çok sayıda çevresel ve genetik faktör bulunmaktadır.
Obezite, kimyasal maruziyet, bozulmuş glukoz toleransı, diyabet ve ailede diyabet öyküsü bu faktörler arasında yer almaktadır.
Bunun yanı sıra, PKOS’lu kadınlarda obstrüktif uyku apnesi, anksiyete, depresyon ve hamilelik döneminde gestasyonel diyabet gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
Bu nedenle, PKOS’lu kadınların yaşam kalitesini arttırmak önemlidir.PKOS semptomlarını hafifletmek için iyi planlanmış bir diyet ve egzersiz programı büyük önem taşır.
Sağlıksız beslenme ve aktif olmayan bir yaşam tarzı, hem PKOS’un şiddetini kötüleştirir hem de semptomların artmasına yol açabilir. PKOS’lu kadınların öncelikle dikkat etmesi gereken nokta ideal kiloya ulaşmaktır.
Ardından bireyin yaşam tarzı ve tercihlerine uygun çeşitli ve dengeli bir diyet planlanmalıdır.Düşük karbonhidrat, düşük glisemik indeks, düşük glisemik yük ve yüksek protein içeren bir diyet tarzı önerilir.
Diyette brokoli, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, kurubaklagiller ve taze kırmızı meyveler gibi lif içeriği ve antioksidan kapasitesi yüksek besinler mutlaka yer almalıdır.
Düşük glisemik indeks ve düşük glisemik yük, insülin direncinin iyileşmesine katkı sağlarken, yüksek proteinli diyet androjen seviyelerini baskılar ve iştah ile enerji dengesinde olumlu sonuçlar doğurur.
Ayrıca, diyetlerine zeytinyağı, kanola yağı, somon, avokado, fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişlerin eklenmesi önemlidir.
Bunun yanı sıra, işlenmiş gıdalardan ve yanlış pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır.
PKOS’lu kadınların sağlıklı beslenmesi, ideal kiloda bulunması, aktif bir yaşam tarzı benimsemesi ve düzenli olarak bir kadın doğum uzmanına görünmesiyle PKOS’un şiddeti azaltılabilir.