SOSYOLOG & AİLE DANIŞMANI: DAMLA YALÇIN
Köşe Yazarı
SOSYOLOG & AİLE DANIŞMANI: DAMLA YALÇIN
 

İLİŞKİLERDE “BEN DİLİ” NEDİR?

                              Partnerlerden biri "sen beni anlamıyorsun" derken, aslında duygusal bir ihtiyacını dile getiriyor olabilir.  Diğer partner ise "ne yaparsam yapayım sana yaranamıyorum" diyerek kendi çabalarının yetersiz görüldüğünü hissediyor olabilir.  Bu durum, iki tarafın da kendini savunma moduna geçmesine ve duygusal bir duvar örmesine sebep olabilir.  Ben dili ile konuşmak, kişinin duygu ve düşüncelerini ifade ederek konuşmasıdır.  İlişkinin gelişebilmesi için her iki tarafından da öncelikle bu savunma mekanizmasını bırakması ve birbirini gerçekten dinlemeye başlaması gerekir.  Yaşadığınız herhangi bir durum veya olayı kendi üzerinizdeki etkisini duygu ve düşüncelerinizden bahsederek ifade ederseniz, karşınızdaki kişi size karşı kendini koruma ihtiyacı duymayacaktır.  İlk kez Thomas Gordon tarafından sorulan ben dili nedir sorusu, doğru kullanıldığı taktirde kişiler arasındaki iletişimin olumlu yönde değişmesini sağlayabilir.  Duyguların açık bir şekilde paylaşılması özellikle partnerlik ilişkisindeki duygusal derinliği artıracaktır.  Partnerlerden biri "sen beni anlamıyorsun" dediğinde, diğer partnerin bu durumu kişisel bir saldırı olarak anlamaktan ziyade "partnerim şu anda kendini anlaşılmamış hissediyor, bunu daha iyi nasıl ifade edebilirim?" şeklinde değerlendirmesi daha faydalı olmaktadır.  Söylediklerimizin odak noktasında her ne kadar kendimiz olsak da cümlelerin karşı tarafın duygularına da alan açmasını sağlamak değerlidir.  Örneğin; “Benimle bu konuları hiç konuşmuyorsun.” yerine “Bu konuda ne hissettiğini bilmek isterim.” şeklinde bir ifade, karşı tarafı konuşmaya teşvik edecektir.  Bir başka örneğe gelince: “Evi sürekli dağınık bırakıyorsun.” gibi suçlayıcı bir söylem yerine “Ev dağınık olunca kendimi huzursuz hissediyorum.” cümlesi sizin bu konuda hassas olduğunuzun altını çizen güçlü bir ifadedir.  Bu tür anlardan çiftlerin "ben" diliyle konuşmaları önemlidir.  Örneğin; "sen beni anlamıyorsun" demek yerine "bazen kendimi anlaşılmamış hissediyorum" demek karşı tarafı suçlamadan duyguları ifade etmeyi sağlar.  Diğer partner ise "ne yaparsam yapayım sana yaranamıyorum" demek yerine "seni memnun etmek benim için önemli ama bazen nasıl yaklaşmam gerektiğini bilemiyorum, bana bu konuda yardımcı olabilir misin?" diyebilir.   Bu tür iletişim tarzı, çiftlerin birbirini daha yakın hissetmesine ve duygusal ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamada yardımcı olabilmektedir.  Çiftler arasında çözülemeyecek problem ortaya çıktığında ise; bir aile danışmanı veya çift terapisi uzmanından yardım almak ilişkilerini daha sağlıklı sürdürmek noktasında yararlı olacaktır.
Ekleme Tarihi: 07 Eylül 2024 - Cumartesi
SOSYOLOG & AİLE DANIŞMANI: DAMLA YALÇIN

İLİŞKİLERDE “BEN DİLİ” NEDİR?

                            
 Partnerlerden biri "sen beni anlamıyorsun" derken, aslında duygusal bir ihtiyacını dile getiriyor olabilir. 

Diğer partner ise "ne yaparsam yapayım sana yaranamıyorum" diyerek kendi çabalarının yetersiz görüldüğünü hissediyor olabilir. 

Bu durum, iki tarafın da kendini savunma moduna geçmesine ve duygusal bir duvar örmesine sebep olabilir.

 Ben dili ile konuşmak, kişinin duygu ve düşüncelerini ifade ederek konuşmasıdır.

 İlişkinin gelişebilmesi için her iki tarafından da öncelikle bu savunma mekanizmasını bırakması ve birbirini gerçekten dinlemeye başlaması gerekir. 

Yaşadığınız herhangi bir durum veya olayı kendi üzerinizdeki etkisini duygu ve düşüncelerinizden bahsederek ifade ederseniz, karşınızdaki kişi size karşı kendini koruma ihtiyacı duymayacaktır.

 İlk kez Thomas Gordon tarafından sorulan ben dili nedir sorusu, doğru kullanıldığı taktirde kişiler arasındaki iletişimin olumlu yönde değişmesini sağlayabilir.

 Duyguların açık bir şekilde paylaşılması özellikle partnerlik ilişkisindeki duygusal derinliği artıracaktır.

 Partnerlerden biri "sen beni anlamıyorsun" dediğinde, diğer partnerin bu durumu kişisel bir saldırı olarak anlamaktan ziyade "partnerim şu anda kendini anlaşılmamış hissediyor, bunu daha iyi nasıl ifade edebilirim?" şeklinde değerlendirmesi daha faydalı olmaktadır.

 Söylediklerimizin odak noktasında her ne kadar kendimiz olsak da cümlelerin karşı tarafın duygularına da alan açmasını sağlamak değerlidir. 

Örneğin; “Benimle bu konuları hiç konuşmuyorsun.” yerine “Bu konuda ne hissettiğini bilmek isterim.” şeklinde bir ifade, karşı tarafı konuşmaya teşvik edecektir. 

Bir başka örneğe gelince: “Evi sürekli dağınık bırakıyorsun.” gibi suçlayıcı bir söylem yerine “Ev dağınık olunca kendimi huzursuz hissediyorum.” cümlesi sizin bu konuda hassas olduğunuzun altını çizen güçlü bir ifadedir.

 Bu tür anlardan çiftlerin "ben" diliyle konuşmaları önemlidir. 

Örneğin; "sen beni anlamıyorsun" demek yerine "bazen kendimi anlaşılmamış hissediyorum" demek karşı tarafı suçlamadan duyguları ifade etmeyi sağlar. 

Diğer partner ise "ne yaparsam yapayım sana yaranamıyorum" demek yerine "seni memnun etmek benim için önemli ama bazen nasıl yaklaşmam gerektiğini bilemiyorum, bana bu konuda yardımcı olabilir misin?" diyebilir. 

 Bu tür iletişim tarzı, çiftlerin birbirini daha yakın hissetmesine ve duygusal ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamada yardımcı olabilmektedir.

 Çiftler arasında çözülemeyecek problem ortaya çıktığında ise; bir aile danışmanı veya çift terapisi uzmanından yardım almak ilişkilerini daha sağlıklı sürdürmek noktasında yararlı olacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.