PSK. BUSE AKIN
Köşe Yazarı
PSK. BUSE AKIN
 

GÜLÜMSEYEN DEPRESYON...

“İnsanların içinde gülüyorum, eğleniyorum ama yalnız kaldığımda çökkün ve depresif bir hale geliyorum.” diyorsan bu yazıda ihtiyacın olan şeyi bulabilirsin. Bilinen depresyon ve depresyon belirtilerinden farklı olarak kişide, içinde fırtınalar koparken dışarıya karşı yoğun bir şekilde "mutlu görünme çabası" mevcuttur. Bu yüzden adı “Gülümseyen Depresyon”’dur. “Maskeli Depresyon” olarak da adlandırılır. Gülümseyen depresyon yaşayan bir kişi diğer insanlara içinde olanları belli etmediği için hem kendisi hem de çevresi tarafından da fark edilmesi kolay değildir. Özellikle kişi kendisinde bir sıkıntı hali hissetmez çünkü temelde duygularının farkında değildir. Bilinen depresyondan farklı olan belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz: -İş yerinde, okulda ve sosyal ortamlarda mutlu hissetmek, gülüp eğlenmek   -Sadece yalnız kaldığında depresyon belirtilerini göstermek   -İçinde bulunduğu durumu kimseyle paylaşamamak   -Derdini, sorununu anlatınca insanlara yük olacağını düşünmek   -Çökkün bir halde olmanın zayıflık veya yetersizlik olduğunu düşünmek   -Gülümseyerek fotoğraf çekinip hemen sonrasında suratın asılması   -Sosyal medyada ve insanların içerisinde mutlu görünmenin önemli olması TEDAVİSİ NEDİR?                 Kişiler gülümseyen depresyonu gizli bir şekilde deneyimledikleri için geç fark edilmekte ve böylece gittikçe durumun ciddiyeti de artmaktadır. Öncelikle bir psikoloğa başvurulmalıdır. Psikolog tarafından kesin tanı ve teşhis için değerlendirme yapılmalıdır. Sonrasında ise gerekli ise terapi sürecinin yanında ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Peki tüm bunları yaşamaktan kendini nasıl koruyabilirsin? Her zaman duyguların farkında olmak gerekiyor. Mutluluk, sevinç gibi mutsuzluk, üzüntü, umutsuzluk, öfke duyguları da insani ve normaldir. Normal olmayan, duyguları görmezden gelmektir. Duygular kişiye mesajlar verir, “ beni gör, burada bir sorun var.” der. Duyguları fark etmeli, ne anlama geldiğini anlamalı ve o duyguyu yaşamak için kişi kendine izin vermelidir. Psikolojik destek almak için psikolojik rahatsızlıklara sahip olmak gerekmez. Duygu karmaşası yaşamak, duyguları anlayamamak, duygular ile baş edememek de kişiye sıkıntı verir. Bu tarz konularda da destek almaktan çekinmemek gerekir.
Ekleme Tarihi: 03 Eylül 2024 - Salı
PSK. BUSE AKIN

GÜLÜMSEYEN DEPRESYON...

“İnsanların içinde gülüyorum, eğleniyorum ama yalnız kaldığımda çökkün ve depresif bir hale geliyorum.” diyorsan bu yazıda ihtiyacın olan şeyi bulabilirsin.

Bilinen depresyon ve depresyon belirtilerinden farklı olarak kişide, içinde fırtınalar koparken dışarıya karşı yoğun bir şekilde "mutlu görünme çabası" mevcuttur. Bu yüzden adı “Gülümseyen Depresyon”’dur. “Maskeli Depresyon” olarak da adlandırılır.

Gülümseyen depresyon yaşayan bir kişi diğer insanlara içinde olanları belli etmediği için hem kendisi hem de çevresi tarafından da fark edilmesi kolay değildir. Özellikle kişi kendisinde bir sıkıntı hali hissetmez çünkü temelde duygularının farkında değildir.

Bilinen depresyondan farklı olan belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

-İş yerinde, okulda ve sosyal ortamlarda mutlu hissetmek, gülüp eğlenmek

 

-Sadece yalnız kaldığında depresyon belirtilerini göstermek

 

-İçinde bulunduğu durumu kimseyle paylaşamamak

 

-Derdini, sorununu anlatınca insanlara yük olacağını düşünmek

 

-Çökkün bir halde olmanın zayıflık veya yetersizlik olduğunu düşünmek

 

-Gülümseyerek fotoğraf çekinip hemen sonrasında suratın asılması

 

-Sosyal medyada ve insanların içerisinde mutlu görünmenin önemli olması


TEDAVİSİ NEDİR?

                Kişiler gülümseyen depresyonu gizli bir şekilde deneyimledikleri için geç fark edilmekte ve böylece gittikçe durumun ciddiyeti de artmaktadır. Öncelikle bir psikoloğa başvurulmalıdır. Psikolog tarafından kesin tanı ve teşhis için değerlendirme yapılmalıdır. Sonrasında ise gerekli ise terapi sürecinin yanında ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.

Peki tüm bunları yaşamaktan kendini nasıl koruyabilirsin?

Her zaman duyguların farkında olmak gerekiyor. Mutluluk, sevinç gibi mutsuzluk, üzüntü, umutsuzluk, öfke duyguları da insani ve normaldir. Normal olmayan, duyguları görmezden gelmektir. Duygular kişiye mesajlar verir, “ beni gör, burada bir sorun var.” der. Duyguları fark etmeli, ne anlama geldiğini anlamalı ve o duyguyu yaşamak için kişi kendine izin vermelidir.

Psikolojik destek almak için psikolojik rahatsızlıklara sahip olmak gerekmez. Duygu karmaşası yaşamak, duyguları anlayamamak, duygular ile baş edememek de kişiye sıkıntı verir. Bu tarz konularda da destek almaktan çekinmemek gerekir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.