Uzm.Kl.Psk.Esra Çelik
Köşe Yazarı
Uzm.Kl.Psk.Esra Çelik
 

Ah o eski defterler yok mu?

Hocam, her tartışmada eski konuları da açıyor… Güncelde bir problemimiz varken yine eski olaylardan şikayetçi… Hep eski hep eski… Hocam, biz o problemi konuşmamıza rağmen yine aynı konu… Hocam, o bana bunu     yapmıştı...                                                         . Yapmıştı, gitmişti, gelmişti, söylemişti… Hep geçmiş cümleler. Sizce karşınızdaki insan neden hep eski konuları tekrar gün yüzüne çıkarıyor?  Bunu hiç düşünmüş müydünüz? Biz terapistler, genellikle çiftlerde bu problemle karşılaşırız. Karşınızdaki insan, yaşanan o problemi kendi içinde ya da sizinle çözemediyse, aklında kalan hala soru işaretleri varsa, o konu konuşulmadan halı altına süpürüldüyse, karşı tarafı tatmin etmeyen cümleler varsa, hala o konuda bir güven sorunu yaşıyorsa vs. günceldeki tartışmada eski konuları da açabilir.  İkili ilişkilerde yaşanılan tartışmalarda, problemi çözmek çok önemlidir.  Burada devreye sağlıklı iletişim girer. Sağlıklı iletişimde;  birbirini sakince dinlemek,  karşı tarafı eleştirmeden konuşmak, karşı tarafı suçlamadan konuşmak, birbirlerine fikirlerini sorarak ilerlemek, karşı tarafı bölmemek ve birlikte çözüm odaklı bir şekilde ilerlemek çok önemlidir.  Yaşanılan bir problem esnasında karşı tarafı eleştirip suçluyorsak, karşımızdaki insanın sözünü kesiyorsak, onun fikirlerini sormuyorsak, karşı tarafı ciddiye almıyorsak, verilen sözleri tutmuyorsak, öfkeleniyorsak, her neyse deyip geçiyorsak bir sonraki tartışmada ya da konuşmada o problemin tekrar gündeme gelmesi kaçınılmazdır.  Çünkü o problem iki taraf için de aslında çözülmedi ve doğal olarak en ufacık bir konuda çözülmemiş olan problem tekrar gün yüzüne çıkacaktır.  Hocam, ben kendimi açıkladım ama hala eski konuları açıyor… Bana inanması için daha ne yapabilirim?  Defalarca kez aynı şeyi anlattım… Hocam, ben ne söylesem hep bir karşılık veriyor ve asla tatmin olmuyor… Hocam, eski konular da işin içine girince sürekli bağırarak konuşuyor. Bu durumlarda da karşı tarafa düşünmesi için zaman verin.  Eğer problem hala karşı taraf için aktifse o kişiyle, sabırlı bir şekilde başka nasıl bir çözüm bulunabilir bunu düşünüp üzerinde konuşun.  Ekstra bir çözüm bulamıyorsanız çift terapisine gidebilirsiniz.  Kişi, olayları sakin bir şekilde değil de öfke duygusuyla çözmeye çalışıyorsa, aslında o kişi duyulmak istiyordur.  ‘Beni duy ve bu sorunumuza çözüm bul artık. Aslında o öfkenin altında yatan cümle bu ya da buna benzer bir cümledir.  Sakin bir şekilde, sabırlı bir şekilde ya da çözüm odaklı bir şekilde ilerlesek de bazen kişi kendi içinde bu problemi çözemeyebiliyor. Farkında olmadan da mutsuzluk duygusunun yerini öfke duygusu alabiliyor.   Böyle bir durumda kişi bireysel terapiye gidebilir. İkili ilişkilerinizin daha sağlıklı ilerlemesi için sorunları yok saymayın!  Daha sağlıklı bir ilişki için neler yapabilirsiniz düşünün! Sorunları çözemiyorsanız bireysel destek ya da çift desteği alın!    
Ekleme Tarihi: 07 Kasım 2024 - Perşembe
Uzm.Kl.Psk.Esra Çelik

Ah o eski defterler yok mu?

Hocam, her tartışmada eski konuları da açıyor…

Güncelde bir problemimiz varken yine eski olaylardan şikayetçi…

Hep eski hep eski…

Hocam, biz o problemi konuşmamıza rağmen yine aynı konu…

Hocam, o bana bunu     yapmıştı...                                                         .
Yapmıştı, gitmişti, gelmişti, söylemişti…
Hep geçmiş cümleler.
Sizce karşınızdaki insan neden hep eski konuları tekrar gün yüzüne çıkarıyor?

 Bunu hiç düşünmüş müydünüz?

Biz terapistler, genellikle çiftlerde bu problemle karşılaşırız.

Karşınızdaki insan, yaşanan o problemi kendi içinde ya da sizinle çözemediyse, aklında kalan hala soru işaretleri varsa, o konu konuşulmadan halı altına süpürüldüyse, karşı tarafı tatmin etmeyen cümleler varsa, hala o konuda bir güven sorunu yaşıyorsa vs. günceldeki tartışmada eski konuları da açabilir. 

İkili ilişkilerde yaşanılan tartışmalarda, problemi çözmek çok önemlidir. 

Burada devreye sağlıklı iletişim girer.

Sağlıklı iletişimde; 
birbirini sakince dinlemek, 
karşı tarafı eleştirmeden konuşmak, karşı tarafı suçlamadan konuşmak, birbirlerine fikirlerini sorarak ilerlemek, karşı tarafı bölmemek ve birlikte çözüm odaklı bir şekilde ilerlemek çok önemlidir. 

Yaşanılan bir problem esnasında karşı tarafı eleştirip suçluyorsak, karşımızdaki insanın sözünü kesiyorsak, onun fikirlerini sormuyorsak, karşı tarafı ciddiye almıyorsak, verilen sözleri tutmuyorsak, öfkeleniyorsak, her neyse deyip geçiyorsak bir sonraki tartışmada ya da konuşmada o problemin tekrar gündeme gelmesi kaçınılmazdır. 

Çünkü o problem iki taraf için de aslında çözülmedi ve doğal olarak en ufacık bir konuda çözülmemiş olan problem tekrar gün yüzüne çıkacaktır. 

Hocam, ben kendimi açıkladım ama hala eski konuları açıyor…
Bana inanması için daha ne yapabilirim? 

Defalarca kez aynı şeyi anlattım…
Hocam, ben ne söylesem hep bir karşılık veriyor ve asla tatmin olmuyor…
Hocam, eski konular da işin içine girince sürekli bağırarak konuşuyor.

Bu durumlarda da karşı tarafa düşünmesi için zaman verin.

 Eğer problem hala karşı taraf için aktifse o kişiyle, sabırlı bir şekilde başka nasıl bir çözüm bulunabilir bunu düşünüp üzerinde konuşun. 

Ekstra bir çözüm bulamıyorsanız çift terapisine gidebilirsiniz. 

Kişi, olayları sakin bir şekilde değil de öfke duygusuyla çözmeye çalışıyorsa, aslında o kişi duyulmak istiyordur. 
‘Beni duy ve bu sorunumuza çözüm bul artık.

Aslında o öfkenin altında yatan cümle bu ya da buna benzer bir cümledir. 

Sakin bir şekilde, sabırlı bir şekilde ya da çözüm odaklı bir şekilde ilerlesek de bazen kişi kendi içinde bu problemi çözemeyebiliyor. Farkında olmadan da mutsuzluk duygusunun yerini öfke duygusu alabiliyor.  

Böyle bir durumda kişi bireysel terapiye gidebilir.

İkili ilişkilerinizin daha sağlıklı ilerlemesi için sorunları yok saymayın! 
Daha sağlıklı bir ilişki için neler yapabilirsiniz düşünün!

Sorunları çözemiyorsanız bireysel destek ya da çift desteği alın!

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.