Empati; karşımızdaki insanın duygularını ve düşüncelerini anlamaktır.
Karşımızdaki insanın neler hissettiğini, neden öyle bir davranış yaptığını anlamak yani kısacası onun tarafından olaylara bakmaktır.
Empati kurmak karşımızdaki insanın derdini dert edinmek değildir. Bu durum sempatiye girer.
İnsan ilişkilerimizde empati kurmak çok önemlidir.
Çünkü biz o insanı anlıyorsak hem o kişiye duygusal ve düşünsel olarak daha yakın oluruz, yardımcı oluruz hem de daha sağlıklı bir iletişim kurabiliriz.
Eğer karşımızdaki insan ile empati kurmazsak aramızdaki ilişkiye de ister istemez mesafe girebilir ya da zaten beni anlamıyor diye düşünüp size olaylarını anlatmayabilir.
Bu da sağlıksız bir iletişime doğru bizi sürükler.
Hiç biri ya da birileri tarafından anlaşılmadığınızı düşündüğünüz bir an oldu mu?
Biri tarafından anlaşılmamak size nasıl hissettirdi?
Bunu hiç düşündünüz mü?
Siz karşınızdaki insana duygularınızı, neler yaşadığınızı ya da nasıl hissettiğinizi anlatıyorsunuz ama karşı taraf sizi anlamıyor.
Ne kadar yorucu…
Oysaki siz o kişiye değer vermişsiniz ve bir olay anlatmışsınız ve sizi anlamasını istemişsiniz ama karşınızdaki insan sizinle empati kurmadığı için sizin beklentilerinizi asla karşılamamış.
Hissedilen duygular; üzüntü, hayal kırıklığı, mutsuzluk…
Eğer karşınızdaki insan sizin duygularınızı anlamıyorsa yani sizinle empati kurmuyorsa, o kişiye bir şeyler anlatmak için ya da anlaması için daha fazla dil dökmeyin.
Yıpranan siz olursunuz.
Empatinin işte hayatımızda böyle bir önemli etkisi var.
Eğer çevremizdeki insanlarla empati kurarsak sağlıklı bir insan ilişkisi, sosyal bir çevre, insanlara karşı güvenirlik, olumlu bir iş hayatı vb. gibi durumlarda avantajlı olabiliriz.
Bu yüzden hayatınızdan hiçbir zaman empatiyi çıkarmamalısınız!
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ESRA ÇELİK