Terapi; bizim kendimizce yaşadığımız problemleri doğru bir şekilde, duygularımızı bastırmadan, rahatlıkla anlatabileceğimiz ve daha rahat çözümler bulabileceğimiz vb. konularda yardımcı olacak bir süreçtir.
Bu süreçte zorlanabiliriz, ağlayabiliriz, rahatlayabiliriz, öfkelenebiliriz yani birçok duyguyu yaşayabiliriz.
Ancak düzenli bir şekilde terapilere devam edersek ve en önemlisi kendimize inanırsak, terapistimizle güvenli bir iletişim kurabilirsek bizim için terapi yolculuğu daha sağlıklı ilerleyebilir.
Her zaman doğru terapisti bulamayabiliriz. Önemli olan bu süreçte pes etmemek ve doğru terapisti bulana kadar inancımızı kaybetmemektir.
Terapiye gitmeye hazır olmayabiliriz, nereden başlayacağımızı bilemeyebiliriz ya da bize kötü hissettiren duyguları tekrar yaşamak istemeyebiliriz.
Hazır hissetmediğinizde kendinize neden hazır hissetmediğinizi sorun ve ne zaman hazır hissedebileceğinizi düşünün.
Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bir kâğıda problemlerinizi yazıp, onları kendi aralarında sıralayabilirsiniz. Size kötü hissettiren duyguları tekrar yaşamak istemeyebilirsiniz ancak o duygulardan kaçarak aslında o duygularımızı bastırmış oluruz ve bastırdığımız duygular bizim için ilerleyen günlerde farklı duygular ya da fiziksel belirtiler olarak karşımıza çıkabilir.
Bu yüzden biz psikologlar da dahil olmak üzere herkesin kendi terapi sürecinden geçmesi, hayatımıza kattığımız ve kendimiz için yaptığımız en önemli ve değerli adımdır.
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ESRA ÇELİK