- Terapi saati çocuk için bir eğlence, bir sosyal faaliyet saatidir.
-Hayır. Terapi saati çocuğa ait özel bir saattir.
Çocuklar kelimelere ihtiyaç duymadan duygularını, düşüncelerini, korkularını, yaşadıklarını oyuncaklar aracılığıyla terapide ifade ederler.
Oyun terapisinde terapist,çocuğa alan açarak oyuncaklar aracılığıyla yaşadığı sorunları derinleştirerek ele almasını sağlar.
4
Terapi saatinde çocuk duygularını, düşüncelerini, kaygılarını, korkularını, deneyimlediği şeyleri ifade ettiği için çocuğa özel bir saattir.
• Terapist, terapi sürecini hızlandırır.
-Hayır. Terapist, terapi sürecini hızlandıramaz. Çünkü bu bir süreçtir.
Oyun terapisi sürecinde çocuk kendi ihtiyaçlarını ve sorunlarını bilir. Bunları oyuncaklar aracılığıyla sembolik bir şekilde ifade eder.
Ancak bu bir süreçtir ve her çocuk için bu süreç değişkenlik göstermektedir. Bu süreç çocuğun yaşadığı sorunun sıklığına, sürekliliğine, yoğunluğuna bağlı olduğu gibi çocuğun bir de hazır olunuşluğuyla ilgilidir.
Çocuğa hazır hissettiği anda hazır hissettiği kadar yaklaşılır.
• Terapist, çocuğun oyun arkadaşıdır.
-Hayır. Terapist çocuğun duygularını, düşüncelerini ona yansıtan, kendisini olabildiği gibi görmesini sağlayan adeta bir ayna görevi gören çocuk için ayrıcalığı olan bir kişidir.
Terapist, çocuk için öğretmen görevi görmemelidir. Aynı şekilde anne/babasının da yerini alan kişi değildir. Terapist sadece çocukla oyun oynayan kişi de değildir.
Çocuğun oynadığı oyunları anlamlandıran ve çocuğun kendisini olduğu gibi görmesini sağlayan kişidir.
Çocuk terapide koşulsuz olarak kabul edilir. Koşulsuz olarak kabul edilen çocuk kendisinde “iyi” olarak adlandırdığı ya da dışardan adlandırılan duygu ve düşüncelerin yanı sıra “kötü” olarak adlandırdığı ya da dışarıdan adlandırdıkları duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade eder.
• Terapist, çocuğa öneride bulunabilir veya onu yönlendirebilir.
-Hayır. Terapist çocuğu yönlendiren kişi değil ona alan açan kişidir. Bu yüzden öneride de bulunmaz.
Oyun terapisti, çocuğu koşulsuz olarak kabul eder.
Terapist çocuğu koşulsuz olarak kabul ettiği için onu yönlendiremeye çalışması da çocuğun sürecine yapılan bir müdahaledir.