Öğr.Dyt Zeynep Kızılelmas
Köşe Yazarı
Öğr.Dyt Zeynep Kızılelmas
 

Stresin Beslenme Üzerinde Etkisi

  Stres, çağımızın en önemli sorunlarından biridir. Kişinin yaşamını bazen olumlu bazen de olumsuz etkileyen bir durumdur.     Olumlu stres, kişilerin hedeflerini gerçekleştirmesi için kişiyi motive eden bir stres türüdür. Kişinin performansını arttır. Kişisel gelişime katkıda bulunur ve yönetilebilirdir.     Olumsuz stres ise bireyin baş etme kapasitesini aşan ve kontrol edilemez bir stres türüdür.Uzun süreli strese maruz kalan bireylerde sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Hem psikolojik hem de fiziksel etkiler ortaya çıkar.     Stresin ortaya çıkmasında birçok etkenler vardır. İş hayatının zorluklarından  kaynaklanan durumlar,,kişisel ve sosyal nedenlerden kaynaklanan stresler, insanların tüm hayatını etkiler.Hayatımızın her anında stresle karşı karşıya kaldığımız durumlar olabilir. Kimileri stresi yönetebilirken kimileri stresle başa çıkamaz ve farklı şekilde kendini bastırmaya çalışır.     Duygusal yemenin altında yatan sebeplerden biri de strestir. Stresli durumlarda insanlar, yemek yemeyi bir başa çıkma mekanizması olarak kullanıp aşırı kalori alımına yönelebilirler. Özellikle genç yetişkinlerde stres ve yalnızlığın da artması, duygusal yeme için bir risk faktörüdür. Genelde yağlı yiyecekler , şekerli yiyecekler, tatlılar, karbonhidrat açısından zengin yiyecekler, yüksek kalorili besinler tercih edilir. Bu anlık mutlu hissetmeyi sağlayabilir ama geçici bir durumdur. Bu tür besinler tüketmek, stresin azalmasına sebep olmaz. Stres anında sürekli bu şekilde sağlıksız beslenmek ,obeziteye de yol açmaktadır. Stresin altında yatan neden çözülmediği sürece bu durum devam edecektir.       Stres durumunda oluşan diğer durum ise yemek yememektir.  Bazı insanlar da diğer durumdan farklı olarak  çok yemek yerine, iştahı kesilir ve yemek yemez ya da çok az yer. Bu durum da sakıncalıdır.             Stres ve Duygusal Beslenmeyi Yönetmek İçin Öneriler Sağlıksız besinler tüketmek yerine sağlıklı atıştırmalık  olarak kuruyemişler, meyveler tüketilebilir.     -Aşırı yağlı,şekerli ve kalorili besinlerden uzak durulmalı. Vitamin ve mineral değerleri kontrol ettirilmeli. Gerekiyorsa bu takviyeler alınarak stres düzeyi azaltılabilir. Mutluluk hormonu sağlayan yiyecekler tüketilebilir. Kafein tüketimini sınırlamak da önemlidir. Meditasyon, nefes egzersizleri ve fiziksel aktiviteler stres düzeyini düşürmede etkili yöntemlerdir.     -Stresli hissettiğinizde yemek yerine sevdiğiniz biriyle konuşmak, yürüyüş yapmak veya hobiyle meşgul olmak daha sağlıklı bir yaklaşım olabilir.     -Yeteri kadar su tüketmek de stres altındaki enerji seviyelerini dengeleyebilir.       Sonuç olarak, stres ve beslenme düzeni birbiriyle yakından ilişkilidir. Stresin duygusal beslenme üzerine etkisini azaltmak için sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek, bireylerin hem fiziksel hem de duygusal sağlığını destekler.
Ekleme Tarihi: 04 Ocak 2025 - Cumartesi
Öğr.Dyt Zeynep Kızılelmas

Stresin Beslenme Üzerinde Etkisi

  Stres, çağımızın en önemli sorunlarından biridir. Kişinin yaşamını bazen olumlu bazen de olumsuz etkileyen bir durumdur.
    Olumlu stres, kişilerin hedeflerini gerçekleştirmesi için kişiyi motive eden bir stres türüdür. Kişinin performansını arttır. Kişisel gelişime katkıda bulunur ve yönetilebilirdir.

    Olumsuz stres ise bireyin baş etme kapasitesini aşan ve kontrol edilemez bir stres türüdür.Uzun süreli strese maruz kalan bireylerde sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Hem psikolojik hem de fiziksel etkiler ortaya çıkar.

    Stresin ortaya çıkmasında birçok etkenler vardır. İş hayatının zorluklarından  kaynaklanan durumlar,,kişisel ve sosyal nedenlerden kaynaklanan stresler, insanların tüm hayatını etkiler.Hayatımızın her anında stresle karşı karşıya kaldığımız durumlar olabilir.

Kimileri stresi yönetebilirken kimileri stresle başa çıkamaz ve farklı şekilde kendini bastırmaya çalışır.
    Duygusal yemenin altında yatan sebeplerden biri de strestir. Stresli durumlarda insanlar, yemek yemeyi bir başa çıkma mekanizması olarak kullanıp aşırı kalori alımına yönelebilirler. Özellikle genç yetişkinlerde stres ve yalnızlığın da artması, duygusal yeme için bir risk faktörüdür. Genelde yağlı yiyecekler , şekerli yiyecekler, tatlılar, karbonhidrat açısından zengin yiyecekler, yüksek kalorili besinler tercih edilir. Bu anlık mutlu hissetmeyi sağlayabilir ama geçici bir durumdur. Bu tür besinler tüketmek, stresin azalmasına sebep olmaz. Stres anında sürekli bu şekilde sağlıksız beslenmek ,obeziteye de yol açmaktadır. Stresin altında yatan neden çözülmediği sürece bu durum devam edecektir.
      Stres durumunda oluşan diğer durum ise yemek yememektir.  Bazı insanlar da diğer durumdan farklı olarak  çok yemek yerine, iştahı kesilir ve yemek yemez ya da çok az yer. Bu durum da sakıncalıdır. 
           Stres ve Duygusal Beslenmeyi Yönetmek İçin Öneriler
Sağlıksız besinler tüketmek yerine sağlıklı atıştırmalık  olarak kuruyemişler, meyveler tüketilebilir.

    -Aşırı yağlı,şekerli ve kalorili besinlerden uzak durulmalı.

Vitamin ve mineral değerleri kontrol ettirilmeli. Gerekiyorsa bu takviyeler alınarak stres düzeyi azaltılabilir.

Mutluluk hormonu sağlayan yiyecekler tüketilebilir.

Kafein tüketimini sınırlamak da önemlidir.

Meditasyon, nefes egzersizleri ve fiziksel aktiviteler stres düzeyini düşürmede etkili yöntemlerdir.

    -Stresli hissettiğinizde yemek yerine sevdiğiniz biriyle konuşmak, yürüyüş yapmak veya hobiyle meşgul olmak daha sağlıklı bir yaklaşım olabilir.

    -Yeteri kadar su tüketmek de stres altındaki enerji seviyelerini dengeleyebilir. 
     Sonuç olarak, stres ve beslenme düzeni birbiriyle yakından ilişkilidir. Stresin duygusal beslenme üzerine etkisini azaltmak için sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek, bireylerin hem fiziksel hem de duygusal sağlığını destekler.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.