Depresyonda mıyız?

Sağlık 14.04.2024 - 14:19, Güncelleme: 14.04.2024 - 14:23 3039+ kez okundu.
 

Depresyonda mıyız?

Psikolojik Danışman Müjde KAYA: Depresyon, bireyin hiçbir şeyden zevk alamama, cinsel isteksizlik, yorgunluk, derin üzüntü ile birlikte; değersizlik, güçsüzlük ve tekrarlayıcı ölüm düşünceleri ile karakterize olan bir duygu durum bozukluğudur.
Psikolojik Danışman Müjde KAYA   günümüzün yaygın ruhsal rahatsızlığı olan DEPRESYON hakkında yazdı.   Depresyon, bireyin hiçbir şeyden zevk alamama, cinsel isteksizlik,  yorgunluk, derin üzüntü ile birlikte; değersizlik, güçsüzlük ve tekrarlayıcı ölüm düşünceleri ile karakterize olan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon bireyin her yaş kesitinde görülebilen ve tekrarlama ihtimali yüksel olan yaşamı olumsuz etkileyen yıkıcı bir bozukluktur. Günümüzde depresyon ile yaşayan toplam insan sayısının 322 milyon olduğu bildirilmekle beraber depresyonun 20- 50 yaş aralığında en sık görüldüğü bilinmektedir . Bireyin yaşadığı kayıplar, cinsel veya fiziksel istismar, şiddete maruz kalma, aile içi yaşanan problemler gibi stres faktörünün varlığı depresyonun başlamasına ya da tekrarlanmasına neden olabilmektedir. Depresyonun açığa çıkmasında etkili faktörlerden biri de psikososyal faktörlerdir. Bu doğrultuda depresyonun başlaması ile en çok ilişkilendirilen durumun eş kaybı olduğu bilinmektedir.  Majör depresyon, toplumun her gelişim döneminde sıklıkla gözlenen, kronik ve yenileyici bir özellik gösteren ve nüfusun tümünü etkileyen yaygın psikiyatrik bozukluktur. Majör depresyonun tedavisi gerçekleşmediğinde çeşitli fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra, intihar nedeniyle erken ölüm, genel sağlık durumunda bozulmaya sebep olurken; doğru teşhis ve tedavide danışanları hayat kalitesini arttırmaya olanak sunmaktadır. Ruhsal bozukluklar arasında yaşam boyu yaygınlığı en fazla olan majör depresyon, dünyadaki tüm var olan toplumlar adına önemli bir problem teşkil etmektedir. Bununla beraber depresif duygu durum ve ilgi kaybı veya zevk alamama majör depresyon için iki ana duygu durum belirtisi olarak tanımlanmaktadır. Majör depresyonu olan bireyler kendisini kederli, sıkıntılı, mutsuz ve ağlama eğitimli hissetmektedir. Aynı zamanda bu kişiler için hayatın anlam ve zevki kaybolmuş; tümüyle boşluk hissi içinde, tüm ilgi ve isteklerinin kaybolduğunu söyleyebiliriz. Majör depresyonu olan bireylerin duygu durum değişmesine eşlik edebilecek yedi belirti şu şekilde tanımlanmaktadır;  İştah yada kilo kaybı veya artışı  Uykusuzluk ya da uyku artışı   Psikomotor ajitasyon (huzursuzluk, kıpır kıpır olma) ya da retardasyon (hareketlerin yavaşlaması, azalması, durgun ve suskun olma)  Yorgunluk, bitkinlik, enerjisizlik  Değersizlik, suçluluk duygusu  Düşüncelerini odaklayamama (konsantrasyon güçlüğü), kararsızlık Ölüm –intihar düşünceleri, intihar planı ya da girişimleri. Sevgili okuyucular yaşam dönemlerinde ve toplumda sıklıkla yaşanabilen bir rahatsızlık olan  depresyona dair yapılan bilgilendirme ardından şunu belirtmeliyim ki; eğer kendinizde depresyona dair belirtiler gözlemliyorsanız bu konuda alanında uzman kişilerden destek almanız çok mühimdir.
Psikolojik Danışman Müjde KAYA: Depresyon, bireyin hiçbir şeyden zevk alamama, cinsel isteksizlik, yorgunluk, derin üzüntü ile birlikte; değersizlik, güçsüzlük ve tekrarlayıcı ölüm düşünceleri ile karakterize olan bir duygu durum bozukluğudur.

Psikolojik Danışman Müjde KAYA   günümüzün yaygın ruhsal rahatsızlığı olan DEPRESYON hakkında yazdı.

  Depresyon, bireyin hiçbir şeyden zevk alamama, cinsel isteksizlik,  yorgunluk, derin üzüntü ile birlikte; değersizlik, güçsüzlük ve tekrarlayıcı ölüm düşünceleri ile karakterize olan bir duygu durum bozukluğudur.

Depresyon bireyin her yaş kesitinde görülebilen ve tekrarlama ihtimali yüksel olan yaşamı olumsuz etkileyen yıkıcı bir bozukluktur. Günümüzde depresyon ile yaşayan toplam insan sayısının 322 milyon olduğu bildirilmekle beraber depresyonun 20- 50 yaş aralığında en sık görüldüğü bilinmektedir .

Bireyin yaşadığı kayıplar, cinsel veya fiziksel istismar, şiddete maruz kalma, aile içi yaşanan problemler gibi stres faktörünün varlığı depresyonun başlamasına ya da tekrarlanmasına neden olabilmektedir.

Depresyonun açığa çıkmasında etkili faktörlerden biri de psikososyal faktörlerdir. Bu doğrultuda depresyonun başlaması ile en çok ilişkilendirilen durumun eş kaybı olduğu bilinmektedir. 

Majör depresyon, toplumun her gelişim döneminde sıklıkla gözlenen, kronik ve yenileyici bir özellik gösteren ve nüfusun tümünü etkileyen yaygın psikiyatrik bozukluktur.

Majör depresyonun tedavisi gerçekleşmediğinde çeşitli fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra, intihar nedeniyle erken ölüm, genel sağlık durumunda bozulmaya sebep olurken; doğru teşhis ve tedavide danışanları hayat kalitesini arttırmaya olanak sunmaktadır.

Ruhsal bozukluklar arasında yaşam boyu yaygınlığı en fazla olan majör depresyon, dünyadaki tüm var olan toplumlar adına önemli bir problem teşkil etmektedir. Bununla beraber depresif duygu durum ve ilgi kaybı veya zevk alamama majör depresyon için iki ana duygu durum belirtisi olarak tanımlanmaktadır.

Majör depresyonu olan bireyler kendisini kederli, sıkıntılı, mutsuz ve ağlama eğitimli hissetmektedir. Aynı zamanda bu kişiler için hayatın anlam ve zevki kaybolmuş; tümüyle boşluk hissi içinde, tüm ilgi ve isteklerinin kaybolduğunu söyleyebiliriz.

Majör depresyonu olan bireylerin duygu durum değişmesine eşlik edebilecek yedi belirti şu şekilde tanımlanmaktadır; 
İştah yada kilo kaybı veya artışı 
Uykusuzluk ya da uyku artışı  
Psikomotor ajitasyon (huzursuzluk, kıpır kıpır olma) ya da retardasyon (hareketlerin yavaşlaması, azalması, durgun ve suskun olma) 
Yorgunluk, bitkinlik, enerjisizlik 
Değersizlik, suçluluk duygusu 
Düşüncelerini odaklayamama (konsantrasyon güçlüğü), kararsızlık
Ölüm –intihar düşünceleri, intihar planı ya da girişimleri.
Sevgili okuyucular yaşam dönemlerinde ve toplumda sıklıkla yaşanabilen bir rahatsızlık olan  depresyona dair yapılan bilgilendirme ardından şunu belirtmeliyim ki; eğer kendinizde depresyona dair belirtiler gözlemliyorsanız bu konuda alanında uzman kişilerden destek almanız çok mühimdir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.